Je menstruatiecyclus

Binnenkort zul je je menstruatie net zo gewoon vinden als ademhalen. Ontdek meer over de menstruatiecyclus, die de menstruatie veroorzaakt, en wat er tussen twee menstruaties in gebeurt.
 

Wat is de menstruatiecyclus?

De tijd vanaf het begin van de ene menstruatie tot de volgende menstruatie duurt ongeveer een maand en wordt menstruatiecyclus genoemd. (Het woord komt van het Latijnse mensis, wat ‘maand’ betekent.) Om het tijdstip gemakkelijker te kunnen bepalen en er beter met een gynaecoloog of een andere dokter over te kunnen spreken, noemen we de eerste dag van de menstruatie ‘dag 1’. Je menstruatiebloeding is vaak het enige wat je merkt van de veranderingen die zich elke maand in je lichaam afspelen. Maar tussen de eisprong en de maandelijkse bloeding gebeurt er nog veel meer!

Wat er zich tijdens de menstruatiecyclus in je baarmoeder, je eierstokken en je eileiders precies afspeelt, kun je zien in de clip. Je kunt deze volledig laten afspelen of direct op het onderwerp klikken dat je interesseert.
 

 

 

 

 

Hoeveel dagen zitten er tussen de menstruaties? 

Ongeveer elke vier weken rijpt in een van de beide eierstokken een eicel.
Maar je kunt dat nooit helemaal precies zeggen – de menstruatiecyclus is bij elk meisje anders – soms langer, soms korter. Hoe verschillend menstruatiecycli kunnen verlopen, laten de twee afbeeldingen zien: de ene menstruatiecyclus duurt 28 dagen, wat overeenkomt met het gemiddelde. De andere cyclus is met 33 dagen duidelijk langer – en toch heel gewoon. Let erop dat de informatie over de vruchtbare dagen en het tijdstip van de eisprong in de beide afgebeelde menstruatiecycli alleen maar richtcijfers zijn. Als je wilt weten wat er precies op de afzonderlijke dagen gebeurt, start dan de clip.


 

Wat gebeurt er als mijn menstruatie onregelmatig is?

In het begin is je menstruatiecyclus meestal onregelmatig. Dus geen paniek als je menstruatie eens een keer niet op de uitgerekende dag komt. Het duurt soms meerdere jaren voordat je hormonen in evenwicht zijn en dat je regelmatig menstrueert. Maar ook daarna kan je cyclus schommelen door een dieet, stress, reizen en andere factoren. 

Als je zorgen maakt of meer informatie wilt, raadpleeg ga dan naar je huisarts.
 

Een kort overzicht over je menstruatie: wat, hoelang, hoeveel en hoe sterk?

Wat? De vloeistof die tijdens je menstruatie uit je vagina loopt, bestaat, niet zoals veel mensen denken, alleen uit bloed maar ook uit vloeistof van de vagina en losgekomen baarmoederslijmvlies. De kleur van het menstruatievocht kan er zeer verschillend uitzien: van rood tot bruin tot donkerbruin.

Hoelang? De menstruatie duurt gemiddeld tussen de drie en zeven dagen. De duur van de bloeding is bij elk meisje en elke vrouw verschillend – ‘normaal’ bestaat niet in de wereld van de menstruatie!

Hoeveel? Zoals bij alles wat met de menstruatie heeft te maken, geldt ook hier dat de hoeveelheid afgescheiden bloed en weefsel sterk verschilt van vrouw tot vrouw. Tijdens de menstruatie e verlies je in totaal ongeveer 65 ml menstruatievocht. – Dat is niet meer dan ongeveer een half kopje vol! Dat valt toch eigenlijk best mee, of niet soms? 
 

Wat zijn de hevigste dagen tijdens de menstruatiecyclus?

Je zult merken dat er dagen met hevigere en lichtere bloedingen zijn. In het begin is je menstruatie meestal heviger. Ongeveer twee derde van het menstruatievocht wordt tijdens de eerste twee tot drie dagen uitgescheiden. Tegen het einde van je menstruatie, op de zogenaamde ‘lichtere dagen’ wordt dan het resterende derde deel uitgescheiden. Maar ook dat is voor elk meisje anders! Je went aan je eigen cyclus en ontdekt al snel wanneer je de verschillende maten tampons het beste kunt gebruiken.


 

Zal mijn menstruatie in de loop van mijn leven altijd hetzelfde blijven?

Je menstruatie blijft niet altijd hetzelfde en kan veranderen als je ouder wordt. De meeste vrouwen merken in de loop van hun leven dat de duur, de hevigheid en het verloop van hun menstruatie veranderen. De menstruatie is in het begin onregelmatig en ook als vrouwen in de overgang komen, wordt hun menstruatie onregelmatig. Het innemen van de pil kan ervoor zorgen dat de menstruatie minder hevig is dan voorheen en meestal wordt ze daardoor ook regelmatiger. Veel jonge moeders merken bijvoorbeeld dat hun menstruatiebloeding na de geboorte van hun baby heviger is geworden. Daarom zijn er tampons van verschillende grootte, absorptiegraad en zelfs met extra beschermvleugels (o.b. Flexia) – zo vind je altijd een geschikte tampon. Welke tampons precies geschikt zijn voor meisjes die voor het eerst een tampon willen gebruiken, ontdek je hier!